joi, 15 august 2019

Cum au cucerit americanii Luna


Totul a inceput cu programul Apollo. Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv "aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ’’.

Primele 4 zboruri au testat echipamentul, urmatoarele 6 din 7 au aterizat pe Luna. Primul zbor a avut loc in 1968, prima aselenizare in 1969 si ultima in 1972. In total 12 astronauti au pasit pe Luna.
21 iulie 1969 - Neil Alden Armstrong spunea "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire" – in timp ce facea primii pasi pe Luna. 
Dupa o calatorie de 4 zile, Neil Armstrong si Buzz Aldrin au explorat doua ore si jumatate suprafata lunii in costume lunare, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului , Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii. Dupa care au urmat 7 ore de somn pe Luna. Acestia s-au intors cu poze, filme si doua cutii de 21.55 kg cu material lunar.A, si da , totul a fost transmis live de acolo cu ajutorul unui sistem de televiziune slow-scan.



Nava spatiala era presurizata cu o sursa de oxigen la bord, iar cand au coborat pe Luna, astronautii purtau in spate un sistem portabil de suport pentru viata (PLSS) care le furniza oxigen si elimina dioxidul de carbon pe care il expirau.

Daca va intrebati ce au mancat, trebuie sa stiti ca aveau pungi cu mancare uscata care trebuia hidratata cu apa inainte de a fi consumata. Dormeau in pungi de dormit, legate de cabina. Pe Luna, datorita campului gravitational au putut dormi pe podea.

Comunicarea s-a facut prin radio.

Inca mai exista steagul American pe Luna?

Șase steaguri au fost plantate pe Lună - unul pentru fiecare aterizare Apollo. Steagul lui Apollo 11 era prea aproape de lander și a fost doborât de evacuarea rachetelor când Armstrong și Aldrin au decolat din nou. Dar noi imagini arată că celelalte cinci sunt încă în picioare. Steagurile erau însă realizate din nailon obișnuit, așa că toate au fost demult albite de Soare.


Există cu adevărat încă amprente umane pe Lună?

Da, există, chiar dacă nimeni nu a pășit pe suprafața lunară de la ultima misiune Apollo din 1972. Urmele vor fi acolo și mulți ani. Luna este moartă din punct de vedere geologic, astfel încât semnele nu vor fi șterse de cutremure sau vulcani. Nici nu există vânt si nici nu ploua.
Asadar, americanii au cucerit Luna, insa inainte de reusita lor, la 3 noiembrie 1957, cateaua ruseasca, Laika, a fost prima care a iesit in spatiu. Catelusa era o corcitura de Huski, avea 3 ani si hoinarea pe strazile Moscovei. Dupa 3 zile de pregatire, a fost trimisa in spatiu cu naveta Sputnik 2, cu un bilet doar dus. Au urmat alți 36 de ”câini spațiali” sovietici, care au asigurat toate informațiile necesare misiunii spațiale a lui Gagarin.


La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin devine primul om care ajunge in spatiu. El a declarant ”Nici acum nu-mi dau bine seama cine sunt. Primul om sau ultimul câine?”
NASA  a anuntat recent ca are planuri sa trimita din nou oameni pe Luna pana in 2024, prin programul Artemis. Ei isi doresc sa intre din nou in istorie, trimitand acolo prima femeie. Si da, Artemis este fratele geaman al zeului Apollo, deci cu siguranta o sa fie un succes.

Daca va pasioneaza cosmosul, o puteti urmari pe intagram pe @Astro_Christina, care locuieste la bordul Statiei Internationale Spatiale si posteaza poze absolut uimitoare. De asemenea, daca va abonati la https://spotthestation.nasa.gov/ veti primi un mesaj atunci cand Statia trece deasupra casei voastre si este vizibila.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa un comentariu