joi, 15 august 2019

Cum au cucerit americanii Luna


Totul a inceput cu programul Apollo. Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv "aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ’’.

Primele 4 zboruri au testat echipamentul, urmatoarele 6 din 7 au aterizat pe Luna. Primul zbor a avut loc in 1968, prima aselenizare in 1969 si ultima in 1972. In total 12 astronauti au pasit pe Luna.
21 iulie 1969 - Neil Alden Armstrong spunea "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire" – in timp ce facea primii pasi pe Luna. 
Dupa o calatorie de 4 zile, Neil Armstrong si Buzz Aldrin au explorat doua ore si jumatate suprafata lunii in costume lunare, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului , Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii. Dupa care au urmat 7 ore de somn pe Luna. Acestia s-au intors cu poze, filme si doua cutii de 21.55 kg cu material lunar.A, si da , totul a fost transmis live de acolo cu ajutorul unui sistem de televiziune slow-scan.



Nava spatiala era presurizata cu o sursa de oxigen la bord, iar cand au coborat pe Luna, astronautii purtau in spate un sistem portabil de suport pentru viata (PLSS) care le furniza oxigen si elimina dioxidul de carbon pe care il expirau.

Daca va intrebati ce au mancat, trebuie sa stiti ca aveau pungi cu mancare uscata care trebuia hidratata cu apa inainte de a fi consumata. Dormeau in pungi de dormit, legate de cabina. Pe Luna, datorita campului gravitational au putut dormi pe podea.

Comunicarea s-a facut prin radio.

Inca mai exista steagul American pe Luna?

Șase steaguri au fost plantate pe Lună - unul pentru fiecare aterizare Apollo. Steagul lui Apollo 11 era prea aproape de lander și a fost doborât de evacuarea rachetelor când Armstrong și Aldrin au decolat din nou. Dar noi imagini arată că celelalte cinci sunt încă în picioare. Steagurile erau însă realizate din nailon obișnuit, așa că toate au fost demult albite de Soare.


Există cu adevărat încă amprente umane pe Lună?

Da, există, chiar dacă nimeni nu a pășit pe suprafața lunară de la ultima misiune Apollo din 1972. Urmele vor fi acolo și mulți ani. Luna este moartă din punct de vedere geologic, astfel încât semnele nu vor fi șterse de cutremure sau vulcani. Nici nu există vânt si nici nu ploua.
Asadar, americanii au cucerit Luna, insa inainte de reusita lor, la 3 noiembrie 1957, cateaua ruseasca, Laika, a fost prima care a iesit in spatiu. Catelusa era o corcitura de Huski, avea 3 ani si hoinarea pe strazile Moscovei. Dupa 3 zile de pregatire, a fost trimisa in spatiu cu naveta Sputnik 2, cu un bilet doar dus. Au urmat alți 36 de ”câini spațiali” sovietici, care au asigurat toate informațiile necesare misiunii spațiale a lui Gagarin.


La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin devine primul om care ajunge in spatiu. El a declarant ”Nici acum nu-mi dau bine seama cine sunt. Primul om sau ultimul câine?”
NASA  a anuntat recent ca are planuri sa trimita din nou oameni pe Luna pana in 2024, prin programul Artemis. Ei isi doresc sa intre din nou in istorie, trimitand acolo prima femeie. Si da, Artemis este fratele geaman al zeului Apollo, deci cu siguranta o sa fie un succes.

Daca va pasioneaza cosmosul, o puteti urmari pe intagram pe @Astro_Christina, care locuieste la bordul Statiei Internationale Spatiale si posteaza poze absolut uimitoare. De asemenea, daca va abonati la https://spotthestation.nasa.gov/ veti primi un mesaj atunci cand Statia trece deasupra casei voastre si este vizibila.



vineri, 9 august 2019

Cum este posibil sa zboare avioanele?


Desi multi dintre noi considera ca este absolut normal sa ajungem in cateva ore dintr-o parte in alta a lumii, acum un secol aceasta abilitate de a alerga prin aer abia fusese descoperita si inca exista oameni care nu au incredere ca avionul este cel mai sigur transport din cate exista.


Cum este posibil sa zboare avionul?

Este o intrebare pe care am primit-o de curand de la un prieten care nu a zburat niciodata cu avionul pentru ca nu intelegea cum o masinarie atat de grea poate sta in aer.  Raspunsul este simplu,desi modul in care avionul functioneaza este mult mai complex si necesita multi ani de studiu, totul este aerodinamica si putem rezuma la: motor cu reactie plus aripi sau propulsie si portanta.

Pe scurt spus, asupra avionului actioneaza patru forte: portanta,greutatea,tractiunea si rezistenta la inaintare.

Putem compara avionul cu o pasare de exemplu: pasarea produce forta de tractiune dand din aripi, cum avionul nu poate da din aripi are nevoie de motor.

Propulsia este  redata in momentul in care un obiect este impins cu o anumita forta, astfel motoarele absorb aerul,il compreseaza, apoi este amestecat cu gaz si aprinde amestecul ce furnizeaza energia care propulseaza avionul.

Portanta este ascensiunea provenita de la aripi, cu ajutorul careia avionul se ridica de la sol si este mentinut in aer. De regula, aripile avionului au o forma speciala ce ajuta propagarea aerului in jos sau in sus, astfel aerul de deasupra aripii se propaga mai rapid, in timp ce aerul de sub aripa se propaga mai lent. Aceste viteze diferite creeaza o presiune scazuta a aerului deasupra aripii si o presiune mai crescuta sub aripa – acesta este de fapt principiul lui Bernoulli.

Practic, pilotul duce avionul pe pista,iar apoi incepe sa ruleze cu o viteza foarte mare, de pana la 300 de km/h cu ajutorul motorului. Portanta face avionul sa se ridice daca este mai mare decat forta gravitationala care atrage avionul in jos.

Pentru a intelege mai bine fenomenul,data viitoare cand mergi cu masina, scoate mana pe geam orientata contra curentului si vei simti rezistenta la inaintare, dar si cum mana se duce in sus.

Altitudinea ideală pentru zbor este undeva între 10.600 și 12.800 de metri – dacă zboară mai jos, rezistența din partea aerului este prea mare, iar mai sus, lipsa de oxigen afectează motoarele. Altitudinea ideală variază în funcție de greutatea avioanelor – astfel, cele mai grele vor zbura mai jos, iar cele mai ușoare vor zbura mai sus.

Recordul pentru cel mai înalt zbor îl deține Alexandr Fedotov, care a zburat un avion militar Soviet MiG-25M la 37.648 de metri înălțime.

Fratii Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul la 17 decembrie 1903, la patru mile sud de localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Traian Vuia a reuşit primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a înălţat prin propria forţă la 18 martie 1906.

Primul zbor cu un avion cu reacție a fost realizat de Henri Coandă în Franța, la data de 16 decembrie 1910.

Asadar, nu este magie, avionul zboara datorita aerodinamicii. In fiecare an au loc milioane  de zboruri fara incidente, insa cele cateva grave accidente sunt intens mediatizate, tocmai pentru ca sunt foarte rare. 
https://www.youtube.com/watch?v=5Lj-wZL9hZo&feature=youtu.be