luni, 30 septembrie 2019

Cum au castigat englezii un razboi in 38 de minute

Cel mai scurt razboi din istorie a fost intre Zanzibar si Marea Britanie si a durat intre 38 si 45 de minute.
Războiul care a izbucnit la data de 27 august 1896, la orele 09:02 dimineaţa, între Marea Britanie şi micul stat african, a produs aproximativ 500 de victime.

La vremea respectiva, Zanzibar era din punct de vedere tehnic propria tara, acum face parte din Tanzania, insa britancii instituisera un protectorat in regiune. Acestia isi doreau insula pentru industria sa de cuisoare , care era cea mai mare din lume la acea vreme, insa voiau sa puna capat si sclaviei.
Conflictul a pornit în momentul în care sultanul Hamad a murit, iar numirea noului sultan Khalid s-a făcut fără acordul consului britanic. Acest lucru a fost considerat (potrivit tratatelor semnate cu statul african) un motiv de război. Moartea bătrânului lider se petrecea pe 25 August 1896.




Britanicii il preferau pe Hamud bin Muhammed, asa ca i-au dat un ultimatum lui Khalid sa renunte. Ca raspuns acesta s-a baricadat in interiorul palatului, refunzand sa plece.
Ultimatumul a expirat la ora 9:00,iar la 9:02  britancii au deschis bombardamentul, au dat foc palatului si au scufundat iahtul regal. 

Dintre cei 150 de marinari si 900 de localnici care sustineau Marea Britanie, un singur marinar a fost ranit, in timp ce, dintre cei 2800 de localnici care au aparat palatul, 500 au murit sau au fost raniti grav. La ora 9.40, steagul alb de la palat a fost ridicat si bombardamentul a incetat.
Sultanul Khalid a primit azil în consulatul german înainte de a evada în Africa de Est Germană (în partea continentală a Tanzaniei actuale).

Britanicii l-au pus repede pe sultanul Hamud în fruntea unui guvern marioneta. Războiul a marcat sfârșitul Sultanatului in Zanzibar și începutul unei perioade de influență britanică.


Asadar, cel mai scurt razboi din istorie a fost de aproximativ 38 de minute. Al doilea cel mai scurt a fost razboiul dintre Israel si Egipt, care a durat 6 zile, iar cel mai lung a fost razboiul de 335 de ani  intre Tarile de Jos si Insulele Scilly. Deși a durat oficial atât de mult, totuși nici măcar un singur foc nu a fost vreodată tras. Aceste fapte fac ca acest război să fie simultan cel mai lung război cunoscut din istoria omenirii și razboiul cu cele mai puține victime. În ciuda neclarității care plana asupra declarației de război din anul 1651, pacea a fost declarată și semnată în 1985.


joi, 5 septembrie 2019

De ce au vandut rusii ALASKA?


La 30 martie 1867, Alaska a fost vanduta de catre rusi Americii pentru suma modica 7.2 milioane de dolari, fiind considerata cea mai proasta afacere din istorie sau cea mai buna, depinde din ce punct de vedere privesti.

Intrebarea este…de ce ???
In acea perioada rusii erau cam lefteri din cauza Razboiului din Crimeea si le era frica ca ar putea pierde Alaska fara niciun ban daca ar urma un alt conflict cu Regatul Unit. Asa ca Tarul Alexandru al-II-lea a inceput sa contacteze potentiali cumparatori. Au fost contactați mai întâi britanicii, dar aceștia nu erau interesați .Alta afacere proasta. Asa ca intr-un final au contactat SUA, sperand ca acestia vor forma o zona -tampon intre Rusia si Regatul Unit.

Si asa au ajuns americanii sa isi cumpere “marele frigider”,  cum era denumita ironic prin presa si au primit bonus insulele Aleutine. Pretul mic i se datoreaza unui roman, George Pomutz, consilier la Ambasade SUA din Petersburg care a condus negocierile. Dupa incheierea afacerii, a fost ridicat la rangul de general. 


Predarea oficială a terenului de 1.5 milioane de km patrati  a avut loc în Sitka la 18 octombrie 1867. Majoritatea ruşilor care locuiau pe teritoriul vândut au refuzat să ia cetăţenia americană si au plecat.
Soldații ruși și americani s-au intalnit in fata casei guvernatorului; drapelul rus a fost coborât și a fost înlocuit cu cel american în salve de artilerie. Căpitanul Alexis a spus: „Domnule general Rousseau, prin autoritatea Majestății Sale, Împăratul Rusiei, transfer Statelor Unite teritoriul Alaska.”

Alaska a devenit al 49-lea stat american la 3 ianuarie 1959 și este astăzi recunoscută ca o zonă extrem de valoroasă prin resursele sale. 25% din petrolul american și peste 50% din produsele alimentare marine provin din Alaska, astfel bogatiile Alaskai valoreaza de un milliard de ori mai mult in acest moment.

Rusia isi adjudecase singura Alaska in 1741, cand navigatorul Vitus Bering a descoperit-o in urma unei expeditii.